Baka baka liten jordnötssmörskaka. Jag börjar baka mig genom United States of Cakes.

Jag fick en bakbok i julklapp, Roy Fares United States of Cakes. Det var bara nio av 15 böcker i kokbokshyllan som var specialiserade på bak. Alldeles för lite. Så det var ju skönt att kunna rätta till proportionerna lite.

Jag har en idé om att jag ska baka mig igenom boken, men det kommer inte att bli i den ordning som recepten kommer i. Jag blir jätteglad om du vill vara med!

Jag började med Peanut Butter Cookies. Det var ett bra val och smeten blev ordentligt provsmakad!

Peanut butter cookies

Jag följde Roys recept till punkt och pricka (vilket är ganska ovanligt för mig att göra) och kommer att i princip skriva av det här fast med mina egna ord och kommentarer. Jag använder som vanligt så många eko och kravmärkta produkter som möjligt.

Here it goes…

1.  Ta ut 120 g smör och ett ägg så de blir rumsvarma. Ugn på, 210 grader. (OBS, min kakdeg var i smuligaste laget så jag kommer att lägga dit en extra smörklick nästa gång. Om det inte blir bra så tar jag lite mer mjölk. Experimentverkstad.)

2.  Vispa smöret, 120 g jordnötssmör, 130 g strösocker och 70 g farinsocker i en Kenwood-maskin eller för hand i bunke. (Nej, jag är inte sponsrad av Kenwood.) Roy tycker att det ska bli fluffigt.

3.  Ta en ny bunke och blanda 240 g vetemjöl, 3 g bakpulver (1/2 tsk), 5 g bikarbonat (1 tsk), ca 1 tsk vaniljsocker och ett kryddmått salt.

4.  Tillbaka till första bunken, blanda i ägget och 15 g mjölk (1 msk) i smörblandningen.

5.  Sedan tar du mjölblandningen och häller ner i smör-äggblandningen och jobbar ihop. Häll i 70 g salta jordnötter och degen är klar! Åh den är så god så god som godis.

6.  Nu skulle jag ha rullat kulor av degen, men som jag tidigare sa så var den lite för torr och smulig så jag fick pressa ihop degen till kakor med hjälp av handflatorna. Det funkade väl bra, men Roy plattade till sina kakor genom att göra rutmönster med gaffel på sina  och det kunde jag tyvärr inte göra.

7.  Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10 minuter.

8.  Låt svalna på galler och provsmaka! Lägg dem i nån snygg burk (med hänglås?) och ställ fram och sukta.

PS. Verkligt bra med viktangivelser i recept. Om du vill ha mått så står de i boken United States of Cakes!

Peanut butter cookies

I got a baking book for Christmas, Roy Fare’s United States of Cakes. Only nine of the 15 books in the cookbook shelf were specializing in baking. Far too few. So it was nice to rectify the proportions a bit.

I have an idea to bake my way through the book, well bake everything, but not in order. I started with Peanut Butter Cookies. It was a good choice and the batter was properly tasted!

I actually followed Roy’s recipe (which is quite unusual for me to do) and   therefor I will basically just write down his recipe, just add some of my own words and comments. As always I use as many eco-labeled products as possible. Now, here it goes …

1. Take 120 g butter and an egg out of the fridge so they get room temperature. Turn your oven at 210 degrees celsius. (Note that my cookie dough was a bit to dry so I will add an extra pinch of butter next time to se if that does the trick. Experimental workshop.)

2. Beat the butter, 120 grams of peanut butter, 130 grams of granulated sugar and 70 grams of brown sugar in a Kenwood machine or by hand in a bowl. (No, I’m not sponsored by Kenwood, I just love it.) Roy says it should get fluffy.

3. Take another bowl and mix 240 grams of wheat flour, 3 grams of baking powder (1/2 teaspoon), 5 grams of sodium bicarbonate (1 tsp), about 1 teaspoon vanilla sugar and a pinch of ground salt.

4. Now, return to first bowl and mix the egg and 15 g of milk (1 tbsp) into the butter mixture.

5. Next, take the bowl with flour mixture and pour the content into the butter-egg mixture and work into a dough. Pour in 70 g salted peanuts and the dough is ready! Oh it’s so good so good as candy.

6. Now I was supposed to roll balls of dough, but as I said, it was a little bit too dry and crumbly so I had to press the dough into biscuits using my hands. It worked very well, but Roy made checker pattern with a fork on on his cookies and unfortunately I couldn’t.

 7. Place the cookies on a baking sheet and bake for about 10 minutes.

8. Let cool on a rack and try one out! Put them in some good-looking jar (with a padlock?).

PS. I love that this book use weights in the recipe. If you want to have the measuring in volume you should take a look in the book United States of Cakes! I bet you find other irresistible baking opportunities.

Love ya!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s