Snickerdoodles!

Nu blir det söndagsfika!

Snickerdoodles

Jag fortsätter att baka med Fares, och nu är det dags för Snickerdoodles. Roligt att säga. Snickerdoodles. De beskrivs som mjuksega kakor, men mina blev snarare knapriga. Kanske för att de fick fel mängd bikarbonat, kanske skulle de ha tagits ur ugnen någon minut tidigare. Tur att jag gillar knaprigt också!

Snickerdoodles1

De var enkla att baka och så här gjorde jag:

  1. Tog ut 100 g smör och ett ägg ur kylskåpet så att de blev rumsvarma.
  2. Satte ugnen på 220 grader.
  3. Blandade 170 g vetemjöl, 5 g (1 tsk) vaniljsocker och 3 g (0,5 tsk) bikarbonat i en bunke. (Det var här jag sjabblade och la i för mycket bikarbonat och sedan tog jag bort på en höft. Men du har säkert bättre koll!)
  4. Vispade rumsvarmt smör och 160 g socker i en annan bunke.
  5. Knäck i ägget i smörsockret och rör ihop.
  6. Häll i mjölblandningen och 5 g (1 tsk) vitvinsvinäger. (Jag använde äppelcidervinäger för det fanns hemma.) Blanda ihop allt till en deg.
  7. Blanda socker och kanel på ett fat.
  8. Roy har räknat ut att degen ska delas i 20 delar så jag gjorde så klart som han sa. Dessa småbitar rullades först till kulor som sedan täcktes av kanel och socker.
  9. Sedan la jag bollarna på en plåt med bakplåtspapper och plattade till en smula.
  10. Nu gräddas kakorna i ugnen. Roy har sina 8 minuter, men mina skulle nog ha varit inne i typ 6,5. För 6 minuter var för lite och 7 minuter för länge. Du får hålla ett öga på ugnen!

Lycka till!
Snickerdoodles 2Receptet är taget ur Roy Fares bok United States of Cakes som du kan köpa här. Där står också volymmått om du inte har en hushållsvåg att väga med. Mer om Roy hittar du här!

Now, lets make some cookies!

I continue to bake with Fares, and now it’s time for Snickerdoodles. I love the name. Snickerdoodles. They are described in the book as soft, chewy cookies, but mine was rather crunchy. Maybe because they got the wrong amount of bicarbonate, maybe they should have been taken out of the oven a few minutes earlier. Luckily I like crunchy too!

They were easy to bake and this is how I made them:

1.  Took out 100 grams of butter and one egg out of the refrigerator so that they got room temperature.
2.  Put the oven to 220 degrees celsius.
3.  Mixed170g plain flour, 5 g (1 tsp) vanilla sugar and 3 grams (0.5 tsp) baking soda in a bowl. 
4.  Whipped the butter and 160g sugar in another bowl.
5.  Cracked the egg into the butter and sugar and stirred it together.
6. Poured it into the flour mixture and added 5 g (1 tsp) apple cider vinegar. Mixed everything together into a dough.
7.  Mix sugar and cinnamon on a plate.
8.  Roy has calculated that the dough will be divided into 20 parts so of course I did as he told me to. These pieces were rolled first into balls which were then covered with cinnamon and sugar.
9. I put the balls on a baking sheet with parchment paper and flattened a little.
10. Now bake the cookies in the oven. Roy recommend eight minutes, but mine would probably have needed 6.5 minutes. Six minutes was too little and 7 minutes long. You must keep an eye on the oven!

Good luck!

Snickerdoodles
 The recipe is taken from Roy Fares book United States of Cakes which you can buy here. There are also volume measures if you do not have a kitchen scale to weigh with. More about Roy found here!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s