Gör mjöd.

Mjöd 1

Ja precis, Mjöd. När jag hör det tänker jag på kohorn, vikingar, lajvare och medeltidsveckan i Visby. Men i Finland förstod de inte alls mina associationer utan sa bara: Nå, det är ju Sima. Sima = Mjöd, och de verkar tycka att det är helt normalt att dricka det. Det var ju en himla tur, för det är gott! Och bubbligt! Och man gör det lätt själv. Nu ska jag dela ett recept med dig som står på farinsockerpåsen här i Finland, (kanske gör det det i Sverige också,) fast med Tuulas twist of ginger.

Mjöd 3

Så här gör du:

Koka upp 2 liter vatten och häll det över 250g socker och 250g farinsocker. Häll i två liter kallt vatten och saften av 2 st citroner. Ta en bit jäst, stor som en ärta, och lös upp den i en liten del av vätskan och häll sedan  i den fingerljumma vätskan. Nu till Tuulas specialare: Hacka ca 5 cm ingefära och lägg i.

Nu ska det stå och jäsa och ta smak i ca ett dygn.

Dagen därpå är det dags att fylla på flaskor. Jag misstänker att du inte ska fylla flaskan hela vägen upp, utan lämna ca 5 cm luft i flaskan. Låt flaskorna stå ca tre dagar i rumstemperatur och sedan är de klara för att dricka. Kyl ordentligt först! Drick upp innan veckan är slut.

Smarrigt, sött och väldigt bubbligt!

PS. Tuula ska göra en omgång till, men med ingefära och bara vitt socker. Jag gör mer Ginger Beer.

Mead 

Yes exactly, Mead. When I hear it I think of cow horns and Vikings. But in Finland they don't understand my associations and simply said: Well, it's 
just Sima. Sima = Mead, and they seem to think it is perfectly normal to 
drink it. Lucky me, because it's really very good! And bubbly! And to make it yourself is easy. I will now share a recipe with you that you find on 
the bag of brown sugar here in Finland, but with Tuula's twist of ginger.

Make it like this:

Let 2 liters of water come to boil and pour it over 250g sugar and 250g 
brown sugar. 
Pour two liters of cold water and the juice of 2 lemons into it. Take a 
piece of yeast, the size of a pea, and dissolve it in a small portion of 
the liquid and then pour it into the lukewarm liquid. Now comes Tuula's 
special: Chop up approximately 5 cm ginger and add that too.

Now it will need to stand and ferment and rest for about one day.

The next day it's time to fill the clean bottles. I suspect that you shouldnot fill the bottle all the way up, but leave about 5 cm of air in it. Let the bottles stand about three days in room temperature and then they are 
ready to drink. Cool thoroughly first! Drink up before the week is out.

Good, sweet and very bubbly!

PS. Tuula is to make a new batch, but this time with more ginger and only 
the white sugar. I am making more Ginger Beer.
Mjöd 2
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s