Rysk Påsk

Påsk Pasha 10

Är jag sen med påskrecept eller är jag tidig? Är glaset halvtomt eller halvfullt? Det spelar ingen roll för vi gör pasha i stället! Jag tänker så här – eftersom det kan ta ett tag att hitta själva formen till pashan, så det är lika bra att börja i tid.

Jag var i Finland i påskas och jag och Tuula ville så gärna göra en pasha till påskafton. Jag, eftersom jag har en bild av den på näthinnan från det att jag var liten, jag tror att bilden kommer från ett recept från tidningen VI som min mamma samlade i pärmar. Tuula gillar väl pasha helt enkelt. Hur som helst så hade vi nu ingen form, och trots idogt letande i diverse butiker hade ingen pashaformar till försäljning.

Påsk Pasha 4Påsk Pasha 2Påsk Pasha 3 Vi fick göra en egen. Tuula printade ut bitarna, förde över utsmyckningen och skar till dem av en kapaplatta. Sedan tejpade hon ihop dem så det blev som en pyramid utan topp. Eftersom vi använt de här plattorna i stället för en traditionell träform så var vi tvungna att täcka insidan med plastfolie så det inte skulle komma skumgummi i efterrätten. Sedan stog det i receptet add man skulle täcka insidan av formen med en tunn duk, fast det hade nog vi inte behövt. Den var lite krånglig, men har man en träform är det nog bra eftersom det är lättare att få ut själva pastan ur formen då.

Påsk Pasha 7

Nu till Tuulas recept:

Recept för en liten Pasha. För en stor form krävs dubbel sats.

250 g kvarg, 100 g mjukt smör, en äggula, 1 dl socker, 2 dl vispgrädde, 3 tsk vaniljsocker, 1 msk citronsaft, 2 msk krossade mandlar, 2 msk korinter eller russin (eller karamelliserade citronskal, det hade vi och det var en höjdare!) 

Pashaform eller melittafilterhållare, ren gasväv. 

  1. Blötlägg passformen ca 1 timme. Koka gasväven, kyl ner den i kallt vatten och vrid sedan ur vattnet. Täck formens ytor med tyget.
  2. Vispa grädden i en skål och vispa socker och smör i en annan. Rör i kvarg, äggula, och alla övriga ingredienser i smörblandningen. Blanda i den vispade grädden.
  3. Ställ passformen i en skål och använd en sked för att fylla formen med smeten. Täck med kanter av tyget och ställ in i kylskåpet. Låt den stå där och rinna av till nästa dag.
  4. Vänd över pashan på ett snyggt fat, tag försiktigt av tyget och dekorera med något på toppen. En ros, rödfärgade ägg eller som vi, med ett litet ljus. Servera pasha med kulitsa.

Påsk Pasha 6        Påsk Pasha 5

Påsk Pasha 9 Jupp det var väldigt gott, påminde lite om cheesecake. Och mättande. Vad jag minns så skulle det vara 3% fett i kvargen, men vi hittade bara med 20%. Så det kan jag rekommendera. Till vänster på bilden ovan ser du kulitsa. Recept på det kommer senare. Glad påsk vettja!
 Påsk Pasha 8

Yes hello!

This is a recipe for the Russian easter dessert Pasha. (Or is it? Our Russian relative tried to explain that it’s not russian, but kulitsa is and pasha means easter and you can’t eat that… Something along that line.) Anyways, if you like Cheesecake I recommend you to find a recipe for Pasha on line, or persuade me to translate it for you here, but right now I don’t have the time. I need to go watch Modern Family on Netflix now. Bye handsome!

Lämna en kommentar